Sortera efter: Senast inkommet    Pris    Märke
     

Om vintageklockor och UretVintage.se

Vad är en vintageklocka?

Vi på UretVintage.se använder termen vintageklocka relativt fritt, en betydelse skulle kunna vara att termen avser modeller som ej längre är i produktion. Vi använder dock termen något friare och inkluderar också klockor som finns i produktion men som är begagnade.Vad är UretVintage.se?

Det kan nästan tyckas kontigt att i en tid när datorer och telefoner kan visa vad klockan är är så är klockor och kanske då särskilt mekaniska sådana mer populära än någonsin tidigare.

Männsikan har dock i alla tider visat intresse och beundrat både hantverk och konst så egentligen är det kanske inte så märkligt.
En väl utvald klocka är precis just det, ett hantverk ofta bestående av många olika rörliga delar som samspelar och tillsammans bygger upp dess funktion.
På UretVintage.se försöker vi ständigt förmedla de mest populära begagnade klockorna som finns på marknaden. Vår förhoppning är att detta tillsammans med att vi kontinuerligt reser runt och tittar, diskuterar, byter samt köper in ovanliga och ofta mycket eftertraktade vintageklockor ska göra vår plattform till en mycket intressant instans för både samlare och förstagångsköpare.

De begagnade klockor vi erbjuder på hemsidan är noga utvalda och vi tar högupplösta bilder i flera vinklar på dem för att ni som kund ska ha möjlighet att titta på specifika detaljer. Vidare så försöker vi peka på detaljer som visar på vad som gör just den vintageklockan unik.Vintage Omega Speedmaster

Att köpa en vintageklocka

När man köper en vintageklocka så finns det flera saker att titta på. Vi på UretVintage.se går alltid igenom varje klocka och visar på saker som som avgör pris på en sådan och värderar den marknadsmässigt efter det.

Tradionellt så jobbar man i denna bransch med ett mindre antal försäljningar och större marginaler. Vi har valt att vända på detta förhållande och jobbar med höga kvantiter och lägre priser.

När vi går igenom en begagnad klocka så tittar vi bland annat vi på skick vilket inkluderar om den är orestaurerad. På samma sätt som en möbel så måste en klocka som är restaurerad vara gjord så på ett hantverksmässigt sätt.

Orginaldelar ska i största möjliga utsträckning ha använts och om polering har skett så ska detta ha gjorts mycket varsamt. Andra saker vi tittar på är urtavlans skick. Värt att tänka på är att en samlare ofta väljer en något skadad men orginalurtavla framför en restaturerad sådan. En effekt är av detta är således att värdet ofta är högre på en klocka som har en orestaurerad urtavla.

Vi tittar även på armbandet. En modell har nästan alltid ett specifikt orginalband som tillhör modellen. Då det inte alltid är rimligt att det läderband som satt på klockan vid första försäljningstillfälle (det är trots allt en förbrukningsvara) så höjs värdet på klockan om orignalspännet finns kvar. Om klockan från början hade en länk i metall så höjs självklart värdet om även denna fortfarande är den som fortfarande sitter på klockan.

Utöver detta så tittar vi serienummer och andra unika markeringar på klockan, ovanliga serier och limterade vintageklockor har ett högre värde. Likaså så har ovanliga urtavlor ett extra högt värde.

Ytterligare en sak som samlare är beredda att betala lite extra för är om alla tillhörigheter som kom med klockan från början finns kvar. Detta inkluderar bland annat box och certifikat.

Slutligen så är det en självklarhet när man jobbar med vintageklockor (vilket egentligen är det första man som återförsäljare kontrollerar) att kontrollera autencitet och att möjligaste mån kontrollera tidigare ägandeförhållanden. Allt detta görs innan en klocka erbjuds till försäljning på UretVintage.se. Detta för att du som kund enkelt och tryggt ska kunna hitta och köpa just den klockan du är ute efter utan att behöva oroa dig för att klockan inte skulle ha en genuin bakgrund, är sönderpolerad, har ett urverk i dåligt skick och liknande.Olika typer av begagnade klockor och vintageklockor

Vintage Militärklockor

Intresset för militärklockor ligger ofta i dess historia. Det kan vara allt från specialtillverkade Omegar till utvalda personer under första världskriget till de Hamiltonklockor som den amerikanska flottan bar under det andra världskriget och sedan vidare till klassiska 2000-tals modeller som än idag ofta har stora estetiska likheter med orginalutgåvor. Det är vanligt att det är svårt att veta exakt vilka nytillverkade klockor som i framtiden kommer öka kraftigt i pris.

Ett exempel är auktionsfirman Christie's i London som i juni 2002 hade en Rolex Submariner från cirka 1970 till försäljning. Deras värdering låg på cirka 40000 kronormen den sålde senare för drygt 100000 kronor.

Anledningen var att det var en av de limiterade och specialkonfigurerade klockor som det brittiska parlamentet hade specialbeställt till sina dykare i den kungliga flottan.TAG Heuer Monaco Racing Chronograph

Vintage Pilotklockor och racingklockor

Krongrafer har alltid varit eftersökta bland samlare. Har de även en split-second funktion eller en minutrepetion är oftast än mer eftersökta. Många av de klockor som är tillverkade för att passa piloter är stora. Det finns flera anledningar till det. Dels så blir klockan ofta naturligt större, helt enkelt för att mekaniken ska få plats i boetten. Vidare så är det viktigt för en pilot att enkelt kunna läsa av klockans funktioner. Ibland så är även armbandet på vintage pilotklockor av större storlek, detta för att det tidigare var vanligt att klockan bars utanpå pilotjackan (en del sådana klockor designades även för att kunna bäras på benet).

För racingfantaster så har det genom åren tillverkats många typer av klockor. Exempelvis modeller som är gjorde så att man inte behöver ta händerna från ratten för att avläsa klockans funktioner.

Många av dessa kronografer har också en takometerskala på bezelen. Detta för att kunna mäta hastighet mellan specifika punkter. Ytterligare exempel på sportklockor är de som använts i rymden.

Omega Speedmaster är den i särklass vanligaste klockan i denna kategori. Denna klocka tillverkades redan innan Buzz Aldrin bar den på månen (Neil Armstrong lämnade sin inne i landningskapseln) och har genom åren tillverkats i många varianter. En del av dessa modeller är bland de mest värdefulla en samlare kan tänka sig.Vintage dykarklockor

Vintage dykarklockor är en mycket populär kategori och då även klockor som är tillverkade i modern tid. Rolex Submariner modeller finns i många olika utföranden och många av dem har med tiden ökat i värde och blivit mycket värdefulla. Exempel är de Rolex Submariner klockor som tillverkades utan kronskydd och de första modellerna med mercedesvisare (modell 6538).

Andra exempel på populära märken som tillverkat klockor i denna genre är Omega med dess Seamaster modeller, TAG Heuer, Certina och Breitling. Det finns naturligtvis många fler, faktum är att diver vintage klockor är några av de mest populära på begagnatmarknaden.

Ett exempel på en populär dykarklocka är IWC:s "The Deep One", den hade en inbyggd djupmätare, komplikationen visade sig dock ha en del produktionsproblem och modellen togs ur produktion. På vintagemarknaden har den dock med tiden blivit mer och mer efterfrågad. Andra kända modeller inkluderar Eternas "KonTiki" modell som började produceras i slutet på 60-talet. Vidare så är Rolex Sea Dweller modell som kom i dess första utförande 1967 en klassiker inom genren som alltid är aktuell. Detta var den första klockan som hade ett heliumventil. Funktionen konstruerades då djuphavsdykare vid oljeriggar efter att ha utfört sina arbeten hade problem med att glaset gick sönder (på grund av tryckskillnader) när de var på väg upp till ytan igen.Klassiska vintageklockor

Tillverkare såsom Patek Philippe, Audemars Piguet, IWC, Rolex och Vacheron Constantin är exempel på märken som genom åren tillverkat några av de mest åtråvärda vintageuren. Klockor som IWC's portuguese modeller har länge varit populära bland samlare. Samma sak gäller Audemars Piguets Royal Oak kollektioner. Det är vanligt att tillverkarna med jämna mellanrum tar in äldre modeller i nyproduktion (med vissa uppdateringar). Exempel på detta är bland annat Jaeger LecCoultres reverso serie som började tillverkas i början på 30-talet och som idag tillverkas igen. Många av de mest värdefulla modellerna i bland dessa klassiska dressklockor har en av följande saker: ovanliga urverk, urverk med flera komplikationer, tillverkningsår på 50- och 60-talet, en intressant design. Det finns naturligvis många andra saker som kan gör en sådan en klocka eftersökt och värdefull.

Vi försöker på de produkter vi säljer visa på speciella element på just det unika objektet.Omega Chrono-Quartz

Begagnade kvartsklockor

Ny teknik har alltid varit intressant för samlare. Detta gäller även kvartsklockor. Tidiga kvartklockor är ofta mycket värdefulla. Samma sak gäller många av de Cartier och Rolexklockor som tillverkats med kvartsverk. Rolex har idag ingen modell som har ett kvartsverk. Detta bidrar till att de idag är relativt ovanliga. Något som ofta höjer värdet på en begagnad klocka. Även Omega har en hel del objekt från 70-talet med kvartsverk som idag är mycket populära.

Vidare så har det i moderna tid, på 90-talet och 2000-talet tillverkats många begagnade klockor som idag kanske inte är i produktion som också är mycket populära. Om inte annat för att du får mycket för pengarna då priset ofta är betydligt lägre jämfört med motsvarande modell ny.Begagnade damklockor

Vintageur till damer har de senaste årtiondena blivit mer och mer populära. De mest eftersökta modellerna har diamanter eller andra ädelstenar infattade i boett, urtavla alterantvit armband.

Cartier, Patek Philippe och Chopard hör till dem som tillverkar de mest exklusiva klockorna i denna kategori. Det finns även begagnade klockor från exempelvis TAG Heuer som ofta har ett lägre pris men som är mycket populära.

När det gäller damklockor så är urverk är ofta av underordnad betydelse på vintagemarknaden. Vanligare är att det konstnärliga hantverket och utformning av boett, armand och urtavla har större betydelse.

Även materialet har större betydelse när det gäller damvintageklockor, exklusiva materail såsom guld är ofta mer värdefulla då klockan ofta också betraktas som ett smycke.Novelty vintageklockor

En speciell typ av klockor som ofta har en skämtsamt utformad urtavla. Exempel på detta är den första klockan med Musse Pigg-urtavla som tillverkades 1933. Ett annat exempel är då Coca Cola på 40-talet hade en kampanj där de tillverkade klockor med deras logotyp på urtavlan. Ett modernare exempel på denna typ av klocka är de Swatchmodeller som började tillverkas ibörjan på 80-talet och fortfarande produceras.

Normalt så den här typen av klockorna inte så dyra utan de köps oftast för dess affektionsvärde.Digitala vintageklockor

Digitala klockor med retrodesign har med tiden blivit allt mer populära bland klocksamlare.

Tekniken som till en början användes kallas LED (light-emitting diode) utvecklades i slutet på 60-talet och bland tidiga sådna modeller märks Hamilton, deras kreation Pulsar Calculator bars av James Bond 1973 i filmen "leva och låta dö".

Ibörjan på 70-talet utvecklades LED till LCD (liguid crystal display). Omega har tillverkat flera modeller med LCD-display som idag är mycket populära på vintagemarknaden.

Andra exempel på populära klockor i denna kategori är de Casioklockor från 80-talet med fjärrkontroll samt deras Casios G-Shock modeller.Ordlista

Anti-magnetisk funktion

En klocka där dess funktioner inte enkelt störs av magnetism. En vettig funktion för den som i det dagliga livet jobbar med elektrisk utrustning som kan ha en magnetisk påverkan på objekt kring dem. Vanligt är att delar i klockan tillverkas i legeringar som inte störs av magnetism. Kvartklockor har normalt ingen användning av denna funktion.Automatisk, Mekanisk

En automatisk klocka fungerar genom att en drivfjäder dras upp av en viktad rotor. Denna rotor snurrar när du rör på armen och vrider då upp klocka.Balans

Ett oscillerande hjul som kontrollerar urverkets takt (i samverkan med spiralen) och dess gång. Balansen kallas ibland oro.Bubble back

En "bubble back" syftar på somliga modellers halvklotformade bakboett. Rolex har tillverkat flera mycket eftertraktade vintageklockor med bubble back.Cabochon

En term som beskriver en ädelsten utan fasetter som återfinns på en del kronor. Cartiers Tank Solo modell är välkänd för just detta.Guilloche

Guilloche är ett mönster på en urtavla vilket ger dem ett speciellt utseende. En del tillverkare skär ut detta mönster för hand, ett dyrt men estetiskt fulländat hantverk.Gångreservindikator

Gångreservindikatorn uppfanns av Breguet och används för att kunna visa hur mycket kraft som är kvar i klockans drivfjäder.Handdragen, Mekanisk

En mekanisk klocka där drivfjädern dras upp med hjälp av kronan.Horn

De fyra bitar som med vars hjälp armbandet fästes i boetten brukar kallas horn.Kalender

En komplikation som gör att klockan kan visa datum, dag och datum, dag och datum samt månad alternativt dag och datum och månad samt år. En extra komplikation till detta är att kalendern automatiskt justerar datum vid månadsskifte och likande, denna komplikation brukar kallas evig kalender.Komplikation

En term som används för att visa på att en klocka har fler än en funktion. Exempel på komplikationer är kronograf, minutrepetition och månfas.Krona

Kronan är en knapp som vanligen återfinns klockan tre på ett armbandsur. Den används bland annat för att ställa in tid, datum samt att dra upp urverket.Kronograf

En krongraf är en populär komplikation som används för att ta tid med, en stoppursfunktion. Trots att funktionen uppfanns på 1820-talet så är principen den samma en idag. Urverket har en hjärtformad del som möjliggör för sekund, minut och timvisare att ta sig tillbaka till utgångsläge så snart en knapp på sidan av klockan trycks in. En del mer avancerade kronografer har två sekundvisare som gör att två separata tidtagningar kan göras samtidigt.Kronometer

En klocka som testats av en oberoende tredje part (C.O.S.C) och gått igenom dessa tester får kallas kronometer. Gångavvikelsen på en kronometer måste befinna sig inom vissa bestämda värden.Kvarts

Batteridrivna klockor kallas även kvartsklockor, anledningen är att en liten kristall (kvarts) oscillerar i den typen av klockor (oscillationen ger drivkraften till klockan).Månfas

Månfas är en komplikation som visar månens olika faser någonstans på urtavlan.Minutrepetition

Minutrepitition är en komplikation som är komplicerad, högt värderad bland samlare och ofta lite dyrare. Det är en funktion som är ett genuint hantverk, komplikationen består i en mekansim som utlöser hammare vid tryck på en knapp vid sidan av klockan. Hammarna slår på minst två olika gånggångar för att markera timmar, kvartar och minuter. En alarm funktion kan fungera på liknande sätt. Gånggångarna slås då på en specifik förinställd tid.Ring

Ringen eller bezelen håller glaset på en klocka på plats.Självlysande visare och indexmarkeringar

Under första världskriget så introducerades självlysande visare och indexmarkeringar. Anledningen var helt enkelt att man ville kunna avläsa tid i mörker. Ibörjan användes en radioaktiv massa för att uppnå detta men sedan 50-talet så använder klocktillverkarna itsället tritium. Vilket inte är hälsovådligt för en människa på det sätt som den radioaktiva massa som tidigare användes kunde vara.Skellettur

Skellettur är en av de stora estiska hantverken inom urmakartraditionen. Ett skelettur låter oss se själva hjärtat i klockan, urverket. Urverkeen är ofta smakfullt och estetiskt fulländade.Stötskydd

Juveler och andra leder i klockan är monterade på ett sätt så att de kan absorbera stötar. Vanligen så mäts stötabsorbering genom att klockan släpps från 1 meter (självklart i en testmiljö). Observera att mekansiska klockor generellt är betydligt mer stötkänsliga en kvartsklockor, detta beror på att en mekanisk klockan har många små komponenter såsom kugghjul och liknande som samverkar med varandra i urverket.Tourbillon

Tourbillonkomplikationen uppfanns av Abraham-Louis Breguet år 1795. Funktionen uppfanns då han uppmärksammade att gravitationen påverkar klockan olika beroende på var i världen klockan befinner sig. Han uppfann komplikationen på ett sätt som gjorde att att gånghjul och balans kontinuerligt vänder sig 360 grader. Detta genom att placera dem i en roterande vagga. Detta skapade en sekvens av positiva och negativa gångavvikelsere vilket tillsammans ledde till en naturlig kompensation av gravitationen. Än idag är funktionen mycket komplicerad att skapa och det tillverkas endast ett mindre antal varje år. Vintageklockor med denna komplikation är ofta mycket eftertrakade och värdet på dem högt.Vattenskydd

En del klockor är tillverkade för att kunna bäras under vatten. Dessa klockor har glas, krona, knappar och boett anpassade för detta ändamål. Vissa av dessa klockor har också en extra funktion för att kunna klara trycket vid djuphavsdykning. Ett exempel på en sådan funktion är ett heliumventil som används för att jämna ut trycket. När Rolex presenterade deras Oyster-modell så patenterade de skruvkronan som kom med denna modell. Det finns idag emellertid många märken som har en likvärdig funkktion. Kronan är och har alltid varit den mest kritiska punkten gällande vattenskydd. Är inte skruvkronan ordentligt åtskruvad och packningarna i bra skick så kommer det in vatten i klockan oavsett om det är en dykarmodell eller inte. Idag finns det klockor som både motstår att vatten läcker in och tryck nere på botten i världens djupaste hav (Stilla havet, Marianergraven, 11034 meter).Världstid

Ökningen av flyg- och sjötrafik i början på 30-talet gjorde att en funktion för världstid utvecklades till armbandsur. Klockor med denna komplikation är utformade och har en mekanik som gör det möjligt att visa tiden i alla de 24 tidzoner som vi har på jorden.